Nerveus voor je sollicitatiegesprek? Zo laat je dat niet merken

Mariska Siebel

van Watertalent

Geplaatst op 10-12-2020 om 08:00

0

15

Een nieuwe baan, dat is natuurlijk een spannend fenomeen. Of je nu noodgedwongen op zoek bent naar een nieuwe werkplek of zelf wilt switchen naar een andere werkgever, in de meeste gevallen zal je er toch aan moeten geloven. Je gaat op sollicitatiegesprek in een nieuwe omgeving bij mensen die je niet kent. Gieren de zenuwen nu al door je lichaam?

Met deze tips helpen wij je op weg.

  1. Een goede voorbereiding is het halve werk. Neem dan ook even de tijd om je in te lezen over het bedrijf waar je op gesprek gaat. Je hoeft heus niet de hele geschiedenis uit je hoofd te leren, maar zorg wel dat je weet wat de organisatie doet en wat haar ambities zijn. Deel je deze ambities, maak dit dan kenbaar in je gesprek. Zo laat je ook zien dat jij jouw huiswerk hebt gedaan. Het is trouwens ook makkelijker om over iets te praten waar je al enigszins kennis over hebt. 

  2. Kleed je juist. Je kleding maakt voor een groot gedeelte de eerste indruk die achterlaat. Kies een outfit die bij jezelf past, maar ook bij de organisatie waar je solliciteert. Vergeet ook zeker niet het weerbericht te checken. Te warm of te koud gekleed, ook dat kan je afleiden tijdens je sollicitatiegesprek.  

  3. Wees beleefd. Je wilt natuurlijk niet onbeschoft overkomen, maar wees jezelf ervan bewust dat je vriendelijkheid en rust uitstraalt naar je gesprekspartner. Dit begint al bij de receptie, ook hier kun je maar één keer een eerste indruk achterlaten.  

  4. Stel je netjes voor. Zeg duidelijk je voor- en achternaam en geef een stevige handdruk (of een behendige elleboog in tijden van Corona). Heb je snel last van zweethanden? Zorg dan dat je de vijf minuten voorafgaand aan je ontmoeting je handen los van elkaar houdt.  

  5. Zet het geluid en de trilstand van je telefoon uit. Dit geldt ook voor je smartwatch. Zorg ervoor dat niets (waar jij invloed op hebt) jouw pitch kan verstoren.  

  6. Neem een actieve houding aan. Ga niet hangen in je stoel, maar zit rechtop en ontspan je schouders. Zit je aan een tafel, leg dan je armen op de tafel en niet op je schoot. Let erop dat je dit ook niet per ongeluk doet, als je bijvoorbeeld een lastige vraag krijgt. Maak ook oogcontact met je gesprekspartner. Wees ook niet té actief, voorkom dat je met je handen of met een pen gaat friemelen.  

  7. Kies voor een glaasje water. Biedt de recruiter jou iets te drinken aan, denk dan praktisch en ga voor een glas water. Thee blijft in veel gevallen te lang heet, waardoor je geen slok kunt nemen als je een droge mond krijgt. Koffie maakt je dorstig. 

  8. Stel vragen. Vind je het moeilijk om vragen te bedenken gedurende het gesprek? Schrijf dan van tevoren vragen op en neem ze mee. Zo heb je altijd een vraag klaar en creëer je tweerichtingsverkeer in het gesprek.  

  9. Denk na over je antwoorden. Stelt de recruiter een vraag waar je even over na moeten denken? Doe dat dan! Je kunt aangeven dat je even over de vraag moet nadenken of je kunt een slokje water nemen om de denktijd te overbruggen. Schiet in ieder geval niet in de stress als je een vraag niet (direct) kunt beantwoorden. Weet je het antwoord echt niet, geef dit dan ook aan. Eerlijkheid wordt nog steeds het meest gewaardeerd.  

  10. Bereid je voor op de volgende stap. Aan het eind van je sollicitatiegesprek zijn je zenuwen als het goed is verdwenen. Je hebt een goede indruk van de organisatie en de functie gekregen van de recruiter enerzijds en je hebt jouw vaardigheden en kennis kunnen pitchen anderzijds. Verzeker jezelf ervan dat je ook echt ontspannen naar huis gaat en vraag na hoe het vervolg van de sollicitatieprocedure eruit ziet. Wanneer verwacht de recruiter jou op de hoogte te stellen van de uitkomst? Verwacht de recruiter nog acties van jou? Zo weet je meteen waar je aan toe bent.  

Ga ervoor!

Natuurlijk is een aantal van deze tips makkelijker gezegd dan gedaan. Toch kunnen ze je helpen om de controle over jezelf en het gesprek te houden. Ben je bang dat je de tips spontaan vergeet tijdens het sollicitatiegesprek? Dit kun je voorkomen door bijvoorbeeld een kladblok mee te nemen waarop je de tips, al dan niet symbolisch, hebt opgeschreven. Leg dit kladblok voor je neer tijdens het gesprek, zodat je eraan herinnerd wordt. Dit kan ook met een ander voorwerp die de tips vertegenwoordigt.  

Veel succes!  
Plaats reactie