Graag een portie 'Fingerspitzengefühl'

Matty van den Berg

van Watertalent Academy

Geplaatst op 16-12-2020 om 08:00

2

18

Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Toonaangevend de toekomst tegemoet: over de impact van 21e-eeuwse vaardigheden in de haven en industrie’.

Ondernemersvaardigheden, zijn die te leren? Is het aanleg, talent, mentaliteit of heb je ook een portie geluk nodig? Het intrigeert mij. Hoe belangrijk is de omgeving. Word je gestimuleerd vanuit het thuisfront of juist door je werkgever? Persoonlijk heb ik als ondernemer het meest geleerd in de praktijk, inderdaad met veel vallen en altijd weer opkrabbelen. 

Succes of bakzeil halen

Het ultieme aanvoelingsvermogen om het juiste moment te kiezen, te kunnen pieken als topsporter of te starten als ondernemer. Daar kan het verschil zitten tussen succes of bakzeil halen. Helaas mis ik het  ‘fingerspitzengefühl’: “een goed ontwikkeld, intuïtief gevoel om iet te voorspellen of te voorzien”. ‘Picture this’, het is september 2008, vlak voor de wereldwijde financiële crisis als we ons arbeidsmarktplatform voor de haven en industrie lanceren. Ik hoefde mij een zorgen te maken, ‘een lichte bries is ons deel in Nederland’ wist de toenmalige minister Wouter Bos mij via de TV gerust te stellen en ik geloofde dat gewoon…… Deze Corona crisis is van een hele andere orde en zagen we natuurlijk allemaal niet aankomen. ‘Fingersptitzengefuhl’ was niet aan de orde. Maar misschien is het juist een belangrijk keerpunt, de laatste maanden is onze in februari 2020 geopende eventlocatie omgebouwd tot een Livestream Studio en een state-of-the-art trainingslocatie.   

Lessons learned

Bij vallen hoort opstaan, en het loont! Uiteindelijk staan kinderen ook letterlijk en figuurlijk op eigen benen na oneindig veel oefenen. Veel ondernemerslessen zijn mij overkomen, maar eerlijk gezegd had ik graag geweten waar ik die lessen kon volgen zonder alle daarbij horende zorgen ook cadeau te krijgen. Volgens een aantal van de ‘die-hards’ ben ik uiteindelijk geen echte ondernemer, namelijk nooit een faillissement hoeven aan te vragen. Onzin natuurlijk en ik geef je graag mijn top 6 van belangrijkste inzichten:

  1. Laat je goed adviseren, maar kies altijd je eigen koers
  2. Durf te dromen én te falen
  3. Blijf experimenteren en aanpassen
  4. Je bent zelf niet de beste in alles, zorg voor een goed team
  5. Kill your darlings (of de markt is er niet klaar voor of jij bent niet de beste partij)
  6. Blijf jezelf ontwikkelen, fingerspitzengefühl alleen is zeker niet voldoende

Ondernemerschap, worstelen of lekker stoeien?

Noem het worstelen, stoeien of is het gewoon een natuurlijk leerproces met soms twee stappen vooruit en dan weer een achteruit? Inmiddels loop (en val) ik als ondernemer ook al een tijdje mee en ik leer nog elke dag. Vanaf nu, 2021, gaan we weer voor een lekker steile leercurve. Nu gericht op het ontwikkelen van mensen en organisaties. Samen steeds slimmer en sterker worden dat is onze ambitie. Niet alleen een steentje bijdragen, maar gewoon een paar flinke stenen in de haven-vijver gooien. Voldoende ‘waves’ creëren met nieuwe inzichten van een sterk team van experts op hun eigen gebied. Samen met een geweldig team van collega’s starten we een iets waar ik zelf behoefte aan had als ondernemende medewerker en later als ondernemer. Watertalent Academy - Stay tuned.
Plaats reactie