luchttalent.nlinfratalent.eucitytalent.nlVacature plaatsen

Geslaagde Week van de Procestechniek

31 januari 2017
Categorieën: Algemeen, Haven, Onderwijs

Afgelopen week (23-27 januari) stond in het teken van de Week van de procestechniek. In de regio Rijnmond zijn tijdens de Week van de Procestechniek ruim 800 leerlingen van 18 verschillende scholen te gast geweest bij verschillende bedrijven. De procesindustrie is een belangrijke sector en er is behoefte aan goed opgeleide technici,  procesoperators, onderhoudsmonteurs en analisten.

Leerlingen uit het 2e leerjaar vanuit het vmbo, en het 3e leerjaar havo / vwo maakten op deze manier kennis met de techniek in het algemeen en de (petro)chemische industrie in het bijzonder. Daardoor kregen ze een realistisch beeld van de beroepen en de voordelen die daarbij horen.  Ze kregen bij bedrijven een uitgebreide rondleiding en brachten een bezoek aan de controlekamer of laboratorium. Ook kregen ze uitleg over het productieproces, het belang van onderhoud, het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en zijn ze in gesprek gegaan met medewerkers.

Daarnaast brachten de scholen een bezoek aan de havenexpositie bij EIC Mainport Rotterdam (EIC). Het Techniek College Rotterdam en het STC Brielle verzorgden een voorlichting over vervolgopleidingen. Tenslotte deden de leerlingen mee aan verschillende doe- activiteiten bij het EIC, zoals het maken van haargel in het chemielab en gingen ze in het technolab aan de slag in de Proeffabriek.

De bedrijfsbezoeken vonden plaats tijdens de landelijke Week van de Procestechniek. In de regio Rijnmond wordt de Week van de Procestechniek georganiseerd in het kader van de samenwerking tussen Deltalinqs, scholen en bedrijven binnen het Proces- en Maintenance College Rijnmond (PMR). Het EIC verzorgt de coördinatie van de Week van procestechniek in de regio Rijnmond.

Met dit project wil de organisatie laten zien dat werken als procesoperator, onderhoudsmonteur of analist veel voordelen oplevert. Leerlingen in klas 2 van het vmbo en havo en vwo 3 moeten beslissen welk profiel zij volgend jaar gaan kiezen. Voor wie in de toekomst in de Proces en Maintenance industrie/techniek wil gaan werken, is het belangrijk om wiskunde, natuur- en scheikunde in het pakket op te nemen. In deze sector zijn er goede vooruitzichten op een baan.

Wilt u meer informatie over de inhoud van Week van de procestechniek of het Proces en Maintenance college.  Neem dan contact op met Cees Alderliesten, coördinator Proces- en Maintenance College, Alderliesten@deltalinqs.nl 06-22489744.

Tijdens de Week van de Procestechniek werken in de regio Rijnmond de volgende bedrijven mee: AVR, BP raffinaderij B.V., CABOT B.V, Engie Energie Nederland N.V., Huntsman Holland, Indorama, Kemira, Mourik B.V., Neste, LyondellBasell, Shin-Etsu PVC en Tronox Pigments.

Bron: EIC Mainport Rotterdam