luchttalent.nlinfratalent.eucitytalent.nlVacature plaatsen

Geslaagde kennismaking van leerlingen met de wereld van de procestechniek

30 januari 2018
Categorie: Persbericht

Afgelopen week (22-26 januari) stond in het teken van de Week van de Procestechniek. In de regio Rijnmond gingen tijdens de Week van de Procestechniek meer dan 900 leerlingen van 23 scholen op bezoek bij verschillende bedrijven. De procesindustrie is een belangrijke sector inde Rotterdamse haven en er is behoefte aan goed opgeleide technici, procesoperators, onderhoudsmonteurs en analisten.

Vijftien verschillende bedrijven uit de procestechniek openden hun deuren. De leerlingen kregen daar een uitgebreide rondleiding en bezochten de controlekamer of het laboratorium. Ze kregen uitleg over de bediening en het beheer van de fabrieken en het belang van onderhoud (maintenance). Ook het productieproces, het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen kwamen aan de orde en ze gingen in gesprek met medewerkers.

Daarnaast brachten scholen een bezoek aan de havenexpositie van het EIC Mainport Rotterdam (EIC). Hier bezochten ze de interactieve havenexpositie. In het chemielab werd een proefje uitgevoerd met verschillende vloeistoffen. In het technolab gingen ze aan de slag met afsluiters en pompen van de proeffabriek.

Het Techniek College Rotterdam en het Scheepvaart en Transport College verzorgden de voorlichting over diverse vervolgopleidingen en de beroepen in de procestechniek en maintenance.

Enkele reacties van leerlingen “het bedrijfsbezoek heeft mij geholpen bij mijn profielkeuze het wordt natuur en techniek.” ‘’Ik had al interesse om procesoperator te worden maar na de voorlichting weet ik zeker.’’

De bedrijfsbezoeken vonden plaats tijdens de landelijke Week van de Procestechniek. In de regio Rijnmond werd de Week van de Procestechniek georganiseerd in het kader van de samenwerking tussen scholen en bedrijven binnen het Proces- en Maintenance College Rijnmond (PMR). Het EIC verzorgde de coördinatie in de regio Rijnmond.

Met dit project wil de organisatie laten zien dat werken als procesoperator, onderhoudsmonteur of analist veel voordelen oplevert. Er is genoeg werk te vinden voor gediplomeerden en er zijn goede loopbaanperspectieven. Omdat het werk ook ’s nachts doorgaat wordt er gewerkt in ploegendiensten. 

Tijdens de Week van de Procestechniek werken in de regio Rijnmond de volgende bedrijven mee:

AVR, Air Products, BP Raffinaderij B.V., Emerald, Huntsman, HVC, Indorama, Kemira, Lyondell Basell, Neste, Odfjell, Plant One, Shin-Etsu, Team Terminal, Tronox.

Bron: Persbericht EIC Mainport Rotterdam