Opleidingsniveau
  • VMBO
Vestiging
  • Maritiem College IJmuiden
Plaats
  • Ijmuiden
Watertalent contact
Volg ons via:

Is uw kind gek op boten en op techniek?

Met een opleiding Scheeps- en Jachtbouw kan uw kind later aan de slag op een werf in de scheeps- of jachtbouw. Op een werf wordt een schip of een jacht gebouwd of gerepareerd. Dit kan een luxe jacht zijn, maar ook een multifunctioneel of een specialistisch schip. Een scheeps- en jachtbouwkundige moet nauwkeurig kunnen werken, tekeningen kunnen lezen en goed met materialen kunnen werken zoals hout, metaal en polyester.

Hoe ziet de opleiding eruit

Onderbouw

De eerste twee jaar volgen leerlingen de maritieme onderbouw. Praktijk en theorie gaan in het maritiem beroepsonderwijs hand in hand. Zo leren de kinderen rekenen omdat ze bij het bouwen van een schip berekeningen moeten kunnen maken. Ze leren Engels omdat ze zeer waarschijnlijk met buitenlandse klanten te maken krijgen. Ze leren varen en roeien en wrikken, zodat ze voelen en weten hoe een schip in elkaar steekt en hoe het reageert. Marifonie is belangrijk wanneer een schip naar of van een klant gevaren moet worden.

Bovenbouw

Wie kiest voor de uitstroomrichting Scheeps- en Jachtbouw leert:

  • Het bouwen en onderhouden van schepen en jachten
  • Werken met hout, kunststoffen en metaal en hoe deze materialen met elkaar verbonden moeten worden.
  • De bijzonderheden van de verschillende scheepsvormen.
  • Daarnaast geven we les in schilderen, elektrotechniek en motorentechniek.

Kans op werk

De komende jaren gaan veel medewerkers in de Scheeps- en Jachtbouw met pensioen. Bedrijven staan te springen om goede mensen. Als je doorleert op het mbo in deze richting, ben je vrijwel zeker van een baan en een goed salaris.

Verder leren

Na deze opleiding kunnen leerlingen doorstromen naar elke mbo-richting. Wie wil doorleren in de scheeps- en jachtbouw, kiest voor de opleiding Maritieme Techniek in Sneek. Met dit mbo-diploma kunnen leerlingen aan de slag als scheeps- en jachtbouwkundige in de scheepsbouw, jachtbouw, waterbouw, scheepselektronica en de offshore-industrie. Maar zij kunnen bijvoorbeeld ook de opleiding meubelmaker/scheepsinterieurbouwer doen bij het Hout en Meubileringscollege in Amsterdam.

Meer informatie

Klik voor meer informatie over deze opleiding op de knop aanmelden.
Maritiem College IJmuiden