luchttalent.nlinfratalent.eucitytalent.nlVacature plaatsen

Allround Operationeel Technicus

Allround Operationeel Technicus
Opleidingsniveau
Opleidingsvorm
Soort onderwijs

Carrière en vacatures?

We bieden je gerichte informatie over de opleiding van jouw keuze en over de bijbehorende carrièremogelijkheden en beroepen. Voor meer beleving bij de opleiding, bijbehorende beroepen en mensen op werkplek, klik hier. Wil je meer inzicht in de toekomstmogelijkheden van deze opleiding? Vacatures, beroepsbeschrijvingen en mogelijk interessante werkgevers helpen je hierbij.

Je toekomstig beroep

De allround operationeel technicus werkt als installatietechnicus of procesoperator. Met het toenemen van het niveau van de werkzaamheden, stijgt de complexiteit van het werk en de verantwoordelijkheden die je hebt. Daarin zit het verschil met de operationeel technicus op mbo-niveau 3.

Als installatietechnicus ben je verantwoordelijk voor het onderhoud van grote technische installaties. De focus in je werkt ligt op het installeren en onderhouden van technisch ingewikkelde systemen bij bijvoorbeeld (petro) chemische bedrijven, elektriciteitscentrales, aan windturbines en in de offshore industrie. Controles vinden plaats aan de hand van metingen. Zijn er problemen, dan voer je correctief onderhoud uit om er zo voor te zorgen dat alle installaties weer volgens specificaties werken. Verder zorg je voor planningen. Je verricht onderhoudswerkzaamheden op het gebied van elektrotechniek, werktuigbouw en instrumentatie. Als procesoperator bewaak je het proces van technisch ingewikkelde systemen vanuit de controlekamer en zorg je voor de kwaliteit en veiligheid. Dit doe je bijvoorbeeld bij een energiecentrale, in de (petro)chemische industrie of bij een waterzuiveringsbedrijf. Daarnaast help je bij de installatie van nieuwe systemen en het in bedrijf stellen ervan. In de fabriek loop je de controlerondes en communiceer je met de controlekamer. Soms voer je kleine onderhoudswerkzaamheden uit zoals het smeren, reinigen of vervangen van onderdelen. Omdat het bedrijf waar je werkt waarschijnlijk zeven dagen per week en vierentwintig uur per dag operationeel is, werk je regelmatig in ploegendiensten.

Je opleiding en vakkenpakket

De opleiding duurt vier jaar en leidt je op voor een verantwoordelijke baan. Je krijgt een afwisselend pakket aan vakken als Wiskunde, Natuurkunde, Scheikunde, Rekenvaardigheid, Informatica, Elektrotechniek, Procestechniek, Werkplaatstechniek, Procesbeheersing, Besturingstechniek, Hulpsystemen, Technisch rekenen, Engineering, Veiligheid, milieu en kwaliteit, VCA, Rotating & Mechanical, Processimulatie en Oefenfabriek. Daarnaast krijg je ook een aantal algemene vakken zoals Nederlands en Engels. Je loopt twee keer een half jaar stage, in het derde en in het vierde leerjaar.

Bijzonderheden

Het is mogelijk om de eerste twee jaar van deze opleiding in Rotterdam te volgen. Je gaat dan één dag per week naar Brielle. Het derde en vierde jaar volg je volledig in Brielle. 

Terug naar boven

Contact

STC mbo college - locatie Brielle
Telefoon:0181 - 41 27 99
Adres: Kerkhoekstraat 1
3232 AEBRIELLE

Onze sectoren en opleidingen

Terug naar boven

Foto & Video

 • Scheepvaart en Transport College (STC) - Waalhaven

  Het STC in Rotterdam is wereldwijd toonaangevend op het gebied van opleidingen.
 • Scheepvaart en Transport College

  De opleiding voor procesoperators en maintenance technicians voor de procesindustrie
 • Joost de Blok

  Operationele Techniek naar Procesoperator
 • Evides

  Evides Waterbedrijf is één van de grootste waterbedrijven in Nederland.
 • SGS

  SGS is 's werelds grootste, onafhankelijke onderneming voor inspectie, verificatie, testen en certificatie van goederen.
 • Technisch onderhoudsmanager

 • BP in 2017

  From one of the largest gas projects in the world, to serving millions of customers in our forecourts, watch a review of the year for BP in 2016 as we build for 2017.
 • Shin Etsu Corporate Movie 2017

 • ECT Commercial

 • Europe Container Terminals (ECT)

  ECT behandelt de containers voor de rederijen, die varen tussen de hele wereld en Europa. Het betreft o.a. het lossen en laden, opslag en eventueel doorvoer van containers.
 • Consultant Logistics Development