luchttalent.nlinfratalent.eucitytalent.nlVacature plaatsen

Stuurman/Werktuigkundige vissersschepen SW5

Carrière en vacatures?

We bieden je gerichte informatie over de opleiding van jouw keuze en over de bijbehorende carrièremogelijkheden en beroepen. Voor meer beleving bij de opleiding, bijbehorende beroepen en mensen op werkplek, klik hier. Wil je meer inzicht in de toekomstmogelijkheden van deze opleiding? Vacatures, beroepsbeschrijvingen en mogelijk interessante werkgevers helpen je hierbij.

Je toekomstig beroep

Als stuurman / werktuigkundige vissersschepen werk je op een trawler of kotter van maximaal 60 meter lengte. Afhankelijk van het soort schip, blijf je in de Nederlandse wateren of ga je verder van huis. Je werkt als stuurman en als scheepswerktuigkundige. Je houdt je bezig met navigatie, communicatie en techniek. Je loopt wacht op de brug en controleert of het schip de juiste koers vaart. Je zorgt voor het onderhoud van de installaties aan boord. Ook help je mee bij het binnenhalen van de vis en help je deze te verwerken. Kortom: een avontuurlijke baan die dicht bij de natuur staat!

Je opleiding en vakkenpakket

Bij ons op school leer je navigeren zodat je op een veilige en economische wijze naar de visgronden kunt stomen. Daarnaast leer je hoe je het technisch onderhoud aan boord moet uitvoeren zodat je alle mogelijke storingen aan boord kunt verhelpen. Maar er is vooral aandacht voor alles wat met het vissen te maken heeft. Je leert netten boeten en repareren en scholen vis opsporen met behulp van de apparatuur aan boord. Ook leer je hoe je op verantwoorde wijze vis moet vangen en verwerken. Tijdens je opleiding krijg je les in onder andere de volgende vakken: Navigatie, Meteo, Instrumenten, Elektrotechniek, Voortstuwing, Vismethoden, Visserijkunde theorie, Visverwerken theorie, Netten berekenen en Machinekamer praktijk. Een deel van je opleiding breng je door op de visserijsimulator en in het boetlokaal.

Bijzonderheden

Een medische scheepvaartkeuring is onderdeel van het inschrijfproces.

Waar kun je aan de slag?

Na je opleiding kun je aan de slag op trawlers en kotters van maximaal 60 meter lang.

Terug naar boven

Contact

STC mbo college - locatie Katwijk
Telefoon:071 - 401 32 98
Adres: Zuidstraat 135A
2225 GVKATWIJK (ZH)
STC mbo college - locatie Stellendam
Telefoon:0187 - 49 19 68
Adres: Deltahaven 4
3251 LCSTELLENDAM

Onze sectoren en opleidingen

Terug naar boven

Foto & Video

 • Scheepvaart en Transport College (STC) - Waalhaven

  Het STC in Rotterdam is wereldwijd toonaangevend op het gebied van opleidingen.
 • Scheepvaart en Transport College

  De opleiding voor procesoperators en maintenance technicians voor de procesindustrie
 • Joost de Blok

  Operationele Techniek naar Procesoperator
 • STC-Group

  De STC-Group is dé onderwijs- en kennisinstelling voor scheepvaart, transport en havenindustrie.
 • STC-Group - Nautische opleidingen in beeld

  Deze video neemt je mee op een korte tocht langs onze nautische opleidingen. Neem een kijkje in de verschillende simulatoren, onze praktijklokalen en het opleidingsschip.
 • Met MBO-techniek aan de slag bij Evides

  Ga er maar voor
 • Rotterdam Pilots Heli Hoist Operation

  Film of a helicopter pilotage of tanker Eagle Barents approaching Port of Rotterdam + Time Lapse video of the trip to the discharge berth in Europoort.
 • Evides

  Evides Waterbedrijf is één van de grootste waterbedrijven in Nederland.