luchttalent.nlinfratalent.eucitytalent.nlVacature plaatsen

Machinist wegenbouw

Machinist wegenbouw
Opleidingsniveau
Opleidingsvorm
Onderwijsinstelling
Techniek College Rotterdam (Bouwen & Wonen)
Naar website
Machinist wegenbouw
Opleidingsvorm
Opleidingsniveau
Opleidingsduur
Beroepen
Instituut
Bouwen & Wonen
Locatie
 • Parallelweg 403

Carrière en vacatures?

We bieden je gerichte informatie over de opleiding van jouw keuze en over de bijbehorende carrièremogelijkheden en beroepen. Voor meer beleving bij de opleiding, bijbehorende beroepen en mensen op werkplek, klik hier. Wil je meer inzicht in de toekomstmogelijkheden van deze opleiding? Vacatures, beroepsbeschrijvingen en mogelijk interessante werkgevers helpen je hierbij.

Als machinist infra ben je het visitekaartje van het bedrijf en de spil van het werkterrein. De anderen zijn vaak voor hun werk afhankelijk van jou. Je moet dus overzicht hebben op al het werk en goed kunnen overleggen. Natuurlijk is het belangrijk dat je van techniek houdt en precies weet hoe je de machines en voertuigen moet gebruiken en onderhouden. Ook met het weer moet je rekening houden. Overal is het anders, dus je mag de veiligheidsregels nooit uit het oog verliezen.

Meer over de opleiding

Wegenbouwmachines zijn de vriend van de machinist wegenbouw. Ze walsen en brengen verhardingen aan. Goed samenwerken met jouw ploeg is hierbij erg belangrijk. De beroepsopleiding Machinist Wegenbouw is een bbl-opleiding en duurt gemiddeld 2 jaar. Bbl betekent werken en leren tegelijk.

Tijdens de opleiding Machinist Wegenbouw krijg je ook Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap. En je volgt één of meer keuzedelen. Met een keuzedeel kun je je opleiding verbreden of verdiepen en je richten op doorstroommogelijkheden. In overleg met instellingen en bedrijven uit de regio ontwikkelen we per opleiding de keuzedelen. Zo sluit je opleiding nog beter aan op de vraag vanuit de arbeidsmarkt. De juiste keuzedelen volgen, helpt je dus na de opleiding bij het vinden van een baan. Of bij het doorstromen naar een vervolgopleiding.

Kenmerkend voor jou
Als machinist wegenbouw moet je systematisch en zelfstandig kunnen werken. Je moet verantwoordelijkheidsgevoel hebben en kwaliteits- en kostenbewust zijn. Verder is het belangrijk dat je goed kunt improviseren en een goede lichamelijke conditie hebt.

Wat kan ik hiermee worden?

Als machinist wegenbouw kun je bij allerlei bedrijven aan de slag in de infratechniek, het transport of bij loonbedrijven. Zij zorgen voor zaken als nat en droog grondverzet, aanleg en onderhoud van wegen en hijswerk. Je werkt door heel het land en soms zelfs in het buitenland. Ook de plaatsen waar je komt verschillen nogal: van industrieterreinen tot woonwijken. Onregelmatige werktijden horen bij het beroep van machinist.

Vervolgopleidingen

Voor machinisten infra is het niet al te moeilijk om van baan te veranderen. Je kunt bijvoorbeeld een andere machine gaan bedienen of monteur worden. Met je opleiding en ervaring kun je ook doorgroeien naar banen als voorman, werkvoorbereider of uitvoerder. Een kaderopleiding volgen, kan ook. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de niveau 4 opleiding Middenkaderfunctionaris Infra.

Toelatingseisen

 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt je vmbo-diploma
 • theoretische leerweg: je hebt je mavo- of vmbo-diploma
 • gemengde leerweg: je hebt je mavo-vbo- of vmbo-diploma
 • je bent over naar 4 havo of 4 vwo
 • je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling


Doorstroomregeling vmbo mbo*:

 • bij doorstroom naar dezelfde sector: geen aanvullende eisen;?
 • bij doorstroom vanuit Zorg & Welzijn, Landbouw of Economie naar Techniek** is als aanvullende voorwaarde gesteld dat het vak wiskunde dan wel natuur- en scheikunde I deel heeft uitgemaakt van het examen 

*Bron: doorstroomregeling vmbo beroepsonderwijs (www.wetten.nl)?
**Let op dit geldt niet voor de ICT-opleidingen. 

Opleidingskosten

Het cursusgeld wordt elk jaar wettelijk bepaald en is voor schooljaar 2018/2019 vastgesteld op € 240,- voor een niveau 1- en 2-opleiding en €582,- voor een niveau 3- en 4-opleiding.

Wel cursusgeld betalen

Je moet cursusgeld betalen als je op 1 augustus van het schooljaar 18 jaar bent en een van de volgende opleidingen gaat volgen:  

 • een deeltijdopleiding in de beroepsbegeleidende leerweg(bbl);   
 • een deeltijdopleiding in het volwassenenonderwijs (vavo); 
 • Nederlands als tweede taal (NT2). 

Geen cursusgeld betalen

Ben je op 1 augustus van het schooljaar nog geen 18 jaar, dan hoef je geen cursusgeld voor het betreffende studiejaar te betalen.  

 • Hierop is een uitzondering: volg je deeltijdopleiding in het volwassenenonderwijs, dan betaal je altijd cursusgeld, ook al ben je nog geen 18 jaar.  
 • Je bent bij de instelling die de cursus verzorgt, ook ingeschreven voor een opleiding waarvoor je al lesgeld moet betalen. 

Hoe cursusgeld betalen  

Je ontvangt in de loop van het schooljaar automatisch een factuur voor het cursusgeld.

Meer informatie
Voor meer informatie over studiefinanciering en collegegeldkrediet kun je terecht bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Aanmeldprocedure

Heb jij een opleiding gevonden die bij jou past? Meld je dan digitaal aan via de button aanmelden op deze pagina. Na je aanmelding ontvang je een ontvangstbevestiging en zo snel mogelijk een uitnodiging voor de intake-activiteiten. Je bent verplicht om mee te doen met de intake-activiteiten. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het juiste e-mailadres en het juiste postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
 • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten.

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van je eerste keuze. Techniek College Rotterdam doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van je eerste keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Let op: een opleiding/cursus gaat alleen van start bij voldoende aanmeldingen.

Terug naar boven

Contact

Dhr. Hans de Groot
Docent
Telefoon:088 - 945 24 00
Adres: Parallelweg 403
3112 NASCHIEDAM
Dhr. Frank Frehen
Docent
Telefoon:088 - 945 24 00
Adres: Parallelweg 403
3112 NASCHIEDAM
Terug naar boven

Interessant

Relevante actuele vacatures

Beroepen

Interessante werkgevers

Terug naar boven

Foto & Video

 • Met MBO-techniek aan de slag bij Evides

  Ga er maar voor
 • Evides Waterbedrijf - Ons werk: van bron tot tap

  Elke dag zorgt Evides Waterbedrijf voor drinkwater in Zuidwest-Nederland, voor industriewaterdiensten in binnen- en buitenland en voor de verwerking van afvalwater. Weten welke weg het water aflegt? Bekijk ons werk: van bron tot tap.
 • Evides Industriewater - corporate film

 • Evides

  Evides Waterbedrijf is één van de grootste waterbedrijven in Nederland.