Aviation operations officer (niveau 4)

  • Opleidingsniveau: mbo niveau 4
  • Leerwegen: bol (mbo)
  • Duur: 3 jaar


Opleidingsduur

3 jaar

Plaats

STC mbo college - locatie Waalhaven Z.z.


School

STC mbo college - locatie Waalhaven Z.z.

Lees over school

Vestiging

Waalhaven Z.z. 16,Rotterdam

Bekijk op kaart


Beroepen

Luchtvrachtemployee

Je toekomstig beroep

De aviation operations officer speelt een belangrijke rol in het proces voorafgaand aan het opstijgen van een vliegtuig. Je bereidt de vlucht voor. Hierbij houd je rekening met verschillende factoren die daar invloed op hebben zoals weersomstandigheden. Jouw werkzaamheden zijn onder andere het maken van beladingsplannen, het verzorgen van briefings aan de bemanning en het onderhouden van contact met de luchthavendienst. Je houdt daarbij rekening met de regels die gelden voor het vervoer van passagiers en vracht. Ook houd je rekening met de strenge veiligheids- en milieueisen en economische belangen. Dit doe je onder andere door de cockpitbemanning op de hoogte te houden over actuele weersomstandigheden en andere situaties die de vlucht kunnen verstoren. Na je opleiding kun je bijvoorbeeld aan de slag bij een luchtvaartmaatschappij, een luchtvrachtafhandelaar of luchthavendienst. Met enige werkervaring kun je als aviation operations officer doorgroeien naar een leidinggevende functie. Je kunt er ook voor kiezen om na het afronden van je opleiding verder te studeren aan het hbo.

Je opleiding en vakkenpakket

Tijdens de opleiding leer je beladingsschema’s op te stellen. Omdat daar veel rekenwerk bij komt kijken, is het een voordeel als je tijdens je vooropleiding wis- en natuurkunde in je pakket hebt gehad. Je krijgt les in het lezen van weerkaarten en de docenten gaan uitgebreid in op het onderwerp communicatie. Omdat je in een internationale omgeving komt te werken, is er ook veel aandacht voor vreemde talen zoals Engels en Spaans. Daarnaast krijg je les in Flight operations, Ground operations, Meteo, IATA Dangerous Goods, Rekenen en Operations Management. Tijdens je opleiding loop je twee keer twintig weken stage. Dit doe je in het tweede en derde jaar van je opleiding. Na inschrijving moet een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) aangevraagd worden.

Op de website van het SBB kun je informatie vinden over je kansen op werk en stage.

Leuk om te weten
Uiteraard draait het op school vooral om wat je leert. Maar we vinden het ook heel belangrijk dat je een leuke schooltijd hebt. Daarom organiseren we regelmatig excursies naar bedrijven en beurzen, (buitenlandse) studiereizen en sporttoernooien.

STC mbo college - locatie Waalhaven Z.z.

Bekijk school

STC mbo college - locatie Waalhaven Z.z.

Waalhaven Z.z. 16

Rotterdam

Waar kun je aan de slag

Vragen over de opleiding?

STC mbo college - locatie Waalhaven Z.z.

0104290266

Treinmachinist

image

STC mbo college - locatie Waalhaven Z.z.

Allround medewerker maritieme techniek

image

STC mbo college - locatie Waalhaven Z.z.