Laat je van je beste kant zien

In een sollicitatiegesprek wil je het beste van jezelf laten zien. Tijdens het sollicitatiegesprek is niet alleen wat je vertelt belangrijk, maar ook je uitstraling. Voel je je goed en heb je er vertrouwen in, dan is de kans op succes groter, dan wanneer je onzeker bent. Maar probeer altijd zoveel mogelijk jezelf te zijn.

 

Veel sollicitanten twijfelen wat ze aan moeten trekken bij een sollicitatiegesprek. Is het echt nodig om een (mantel)pak te dragen? Of zal je werkgever het toch meer waarderen als je jezelf blijft? Een eenduidig antwoord hierop is niet te geven.

 

Als je gaat solliciteren, is het belangrijk om een verzorgde indruk te maken. Stem je kleding af op het bedrijf en de functie. Probeer in te schatten of te achterhalen welke dresscode de organisatie heeft. En als je twijfelt, kun je je beter te formeel dan te informeel kleden.

Je eerste indruk

Je krijgt geen tweede kans om een eerste indruk te maken. Onderzoek heeft uitgewezen dat in de eerste minuten van de kennismaking de mening over een sollicitant voor het grootste deel al wordt gevormd. Zorg er dus voor dat op je eerste indruk niets aan te merken is.

Zoek een outfit die bij de functie, het bedrijf en ook bij jou past

Zorg ervoor dat je je prettig voelt in de kleding die je aantrekt. Dit sterkt je in je zelfvertrouwen. Let erop dat je kleding passend, schoon, heel en vrij van kreukels is. Let op de details. Besteed aandacht aan je schoenen. De keuze van de schoenen is een detail waar wel eens te weinig aandacht aan wordt geschonken, maar schoenen breken of maken je outfit.  Besteed ook aandacht aan zaken die je meeneemt, zoals je tas of je koffer, je schrijfgerei en je blocnote.

 

Besteed niet alleen aandacht aan je kleding, maar ook aan je lichamelijke verzorging, je kapsel bijvoorbeeld. Voor mannen: zorg dat je netjes geschoren bent. Gebruik niet te veel en te zware aftershave of parfum. En voor vrouwen: gebruik niet teveel make-up en breng deze zorgvuldig op.

De beste kleding voor een sollicitatiegesprek

Het loont dus om aandacht te besteden aan je 1e indruk. En net als bij het schrijven van een goede motivatie of CV, kan het geen kwaad om hierbij hulp in te schakelen. Vraag advies bij iemand met goed gevoel voor stijl in je omgeving en iemand die je kent bij het bedrijf of branche waar je gaat solliciteren. Of ga te rade bij een imago- of stijladviseur. In de betere kledingwinkels kunnen ze je vaak goed adviseren.

 

Heb je niet de middelen om te investeren in een goede outfit dan is Dress for Success een uitkomst. Zij helpen minima om goed voorbereid en verzorgd voor de dag te komen op een sollicitatiegesprek en zo de kans op werk te vergroten. Zij doen dat door het aanbieden van passende kleding en helpen je met het verbeteren van je persoonlijke presentatievaardigheden.

 

Dress for Success heeft 10 winkels in Nederland. Er is er altijd wel eentje bij jou in de buurt. De winkels worden gerund door (professionele) vrijwilligers en de (vaak nieuwe) kleding wordt gedoneerd door bedrijven en particulieren. In hun winkels helpen zij jou bij het samenstellen van een nieuwe outfit: deze moet zowel bij de functie als bij jou passen. Zo zorgen ze er samen met jou voor dat je representatief op je presentatie of sollicitatiegesprek verschijnt en je de kans op een goede eerste indruk niet hoeft te missen. De winkels hebben geen kassa: deze service is dus kosteloos voor werkzoekende minima.


Voor het maken van een afspraak, neem je rechtstreeks contact op met een winkel bij jou in de buurt. In de regio Rijnmond zijn twee vestigingen:

 

Dress for Success Rotterdam
Rijnhoutplein 4 in Rotterdam
T : 06 15382111

 

Dress for Success Spijkenisse
Veerman 1 in Spijkenisse
T: 0181–786408Volg Dress For Success op Facebook

Andere projecten
Netwerkbijeenkomst
Port Angels
01:00 - 01:00

Port Angels is een succesvol initiatief om meer vrouwen aan te trekken voor de haven en industrie. Inmiddels zijn wij ruim vijf jaar actief binnen de haven en industrie en honderden vrouwen hebben zich aangesloten via de LinkedIn groep. Port Angels is een informeel netwerk en wij organiseren onder andere workshops, lezingen en aansprekende netwerkbijeenkomsten.  Het is onze ambitie om meer vrouwen te interesseren voor een functie binnen de haven en industrie.

Mede door onze inspanningen realiseren steeds meer vrouwen zich dat vrijwel alle functies in de haven ook door vrouwe kunnen worden uitgevoerd . Ook stimuleren wij het dat relatief meer vrouwen kiezen voor een technische studie.   Wij dragen ons steentje bij door mee te denken over de  uitstraling van de techniekopleidingen,  de wervingskracht van de technieksector en de cultuur binnen de bedrijven. De aangesloten LinkedIn leden van Port Angels geven gezamenlijk gezicht aan de vele vrouwen met hun dagelijkse functies in de Mainport.

De oorspronkelijke initiatiefnemers van de Port Angels (Korrie Louwes, Marike Dijksterhuis, Natalie Backx, Laurian Hollander, Angenietje Temming, Karin Husmann en Matty van den Berg) zijn vrouwen die elkaar gevonden hebben op een gezamenlijke passie voor haven en techniek. Wij werken bij de Gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf, Watertalent, Plant One en bij het Scheepvaart en Transport College. Als Port Angels bieden wij onze kennis en netwerk aan om bedrijven te helpen meer vrouwen aan te trekken. Omgekeerd leren wij van de ervaringen van de bedrijven.

De aangesloten leden nemen ook zelf het initiatief om in verschillende groepjes evenementen te organiseren. Inmiddels is het netwerk uitgegroeid tot een ware community en hebben bijna 350 leden zich aangesloten bij de LinkedIn groep van de Port Angels. Meer hakken in de haven zijn van harte welkom.

Port Angels is geen traditionele netwerkvereniging. Er is geen bestuur, geen lidmaatschapsgeld en geen vaste agenda. Ben je zelf werkzaam in de haven en industrie en spreekt onze ambitie je aan? Dan ben je van harte welkom. Dit doe je door je aan te sluiten bij de LinkedIn groep van Port Angels!

Netwerkbijeenkomst
Werken in Zeehavens Amsterdam
01:00 - 01:00

Zeehavens Amsterdam (Amsterdam, IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad) vormen met de luchthaven Schiphol één groot internationaal logistiek knooppunt voor goederenstromen van en naar Europa. De Amsterdamse havenregio is hiermee een belangrijke economische pijler in Nederland en Europa.


Meer dan 55.000 mensen danken hun baan aan de Amsterdamse havenregio. De bedrijven in de havenregio dragen samen 5,3 miljard euro bij aan de economie. Hiermee is de haven een van de vijf belangrijkste pijlers voor de groei van de Amsterdamse regio. Ook ICT, Schiphol, zakelijke dienstverlening en toerisme zitten in de top 5 die bijdragen aan de economie en de arbeidsmarkt.