Laden
Girlsday 2018

Elfduizend meisjes leren op Girlsday 2018 de technologie kennen

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap opende op donderdag 12 april samen met 75 meisjes Girlsday 2018. Zij doen dit met hulp van een HoloLens. Na dit sein startte in het hele land Girlsday-activiteiten voor ruim 11.000 meisjes uit het basis- en voortgezet onderwijs bij bèta, technische en ICT-bedrijven.

De Kick-off was dit jaar bij bouwbedrijf BAM bij de bouwplaats van de Rotterdamsebaan in Den Haag. De meisjes ontwierpen hier een school met de nieuwste BIM-technologie en zien hoe de HoloLens, een ‘mixed reality’-bril waardoor de echte wereld gecombineerd wordt met virtuele informatie, in de bouw wordt gebruikt voor digitale werkinstructies. Ook leren de meisjes over andere technologische innovaties in de bouw zoals zelfhelend beton, duurzame energiewegen en de inzet van drones. En zij gaan glasvezel lassen.

Aan Girlsday 2018 doen ruim 11.000 meisjes (van 10 tot 15 jaar) mee bij 350 bèta, technische en ICT-bedrijven. Door op Girlsday meisjes uit te nodigen laten bedrijven en technische afdelingen van andere organisaties de meisjes nadrukkelijk weten dat zij van harte welkom zijn in de technologie. En de meisjes kunnen kennis maken met de veelheid aan mogelijkheden. In Leeuwarden gaan meisjes bijvoorbeeld zelf water reinigen, meisjes in Amsterdam zijn voor een dag theatertechnicus en in Wijchen zetten meisjes zelf een Formule 1-wagen in elkaar. Andere voorbeelden van Girlsday-activiteiten zijn games maken, laser snijden, vluchtsimulaties uitvoeren, badkamers installeren en procesoperator zijn.

In Nederland kiezen nog steeds te weinig meisjes voor bèta, techniek en ICT. VHTO Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek wil de participatie van meisjes in deze sectoren vergroten. Girlsday is een van de activiteiten van VHTO om meisjes te laten kennismaken met bèta, techniek en ICT.

Girlsday 2018 wordt georganiseerd in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en TechniekTalent.nu. BAM en Bouwend Nederland zijn de Kick-off-partners van VHTO voor Girlsday 2018.

Bekijk hier  alvast de eerste foto's van Girlsday 2018!

Port Angels: Een Vrouwelijke Aanpak in de haven

Port Angels is een succesvol initiatief om meer vrouwen aan te trekken voor de haven en industrie. Inmiddels zijn wij ruim vijf jaar actief binnen de haven en industrie en honderden vrouwen hebben zich aangesloten via de LinkedIn groep. Port Angels is een informeel netwerk en wij organiseren onder andere workshops, lezingen en aansprekende netwerkbijeenkomsten.  Het is onze ambitie om meer vrouwen te interesseren voor een functie binnen de haven en industrie.

Mede door onze inspanningen realiseren steeds meer vrouwen zich dat vrijwel alle functies in de haven ook door vrouwe kunnen worden uitgevoerd . Ook stimuleren wij het dat relatief meer vrouwen kiezen voor een technische studie.   Wij dragen ons steentje bij door mee te denken over de  uitstraling van de techniekopleidingen,  de wervingskracht van de technieksector en de cultuur binnen de bedrijven. De aangesloten LinkedIn leden van Port Angels geven gezamenlijk gezicht aan de vele vrouwen met hun dagelijkse functies in de Mainport.

De oorspronkelijke initiatiefnemers van de Port Angels (Korrie Louwes, Marike Dijksterhuis, Natalie Backx, Laurian Hollander, Angenietje Temming, Karin Husmann en Matty van den Berg) zijn vrouwen die elkaar gevonden hebben op een gezamenlijke passie voor haven en techniek. Wij werken bij de Gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf, Watertalent, Plant One en bij het Scheepvaart en Transport College. Als Port Angels bieden wij onze kennis en netwerk aan om bedrijven te helpen meer vrouwen aan te trekken. Omgekeerd leren wij van de ervaringen van de bedrijven.

De aangesloten leden nemen ook zelf het initiatief om in verschillende groepjes evenementen te organiseren. Inmiddels is het netwerk uitgegroeid tot een ware community en hebben bijna 350 leden zich aangesloten bij de LinkedIn groep van de Port Angels. Meer hakken in de haven zijn van harte welkom.

Port Angels is geen traditionele netwerkvereniging. Er is geen bestuur, geen lidmaatschapsgeld en geen vaste agenda. Ben je zelf werkzaam in de haven en industrie en spreekt onze ambitie je aan? Dan ben je van harte welkom. Dit doe je door je aan te sluiten bij de LinkedIn groep van Port Angels!