Watertalent contact
Bel of mail ons
info@watertalent.nl
Volg ons via:

Meer over Zeehavens Amsterdam

Zeehavens Amsterdam (Amsterdam, IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad) vormen met de luchthaven Schiphol één groot internationaal logistiek knooppunt voor goederenstromen van en naar Europa. De Amsterdamse havenregio is hiermee een belangrijke economische pijler in Nederland en Europa.


Meer dan 55.000 mensen danken hun baan aan de Amsterdamse havenregio. De bedrijven in de havenregio dragen samen 5,3 miljard euro bij aan de economie. Hiermee is de haven een van de vijf belangrijkste pijlers voor de groei van de Amsterdamse regio. Ook ICT, Schiphol, zakelijke dienstverlening en toerisme zitten in de top 5 die bijdragen aan de economie en de arbeidsmarkt.

Wat vinden wij belangrijk?

De Amsterdamse haven kiest voor duurzame groei. Groei die banen en inkomsten oplevert, waarbij de haven op een slimme manier met de beschikbare ruimte omgaat. Groei zonder aantasting van de kwaliteit van water, bodem en lucht. Groei waarmee de inwoners van Amsterdam het havengebied nog meer gaan waarderen als aantrekkelijke locatie. Havenbedrijf Amsterdam wil dit bereiken door intensieve samenwerking met partners in het bedrijfsleven, de stad en de regio.

Nieuwe grote Zeesluis

Aan de ingang van het Noordzeekanaal bij IJmuiden wordt een nieuwe grote zeesluis gebouwd die toegang geeft tot de Amsterdamse havenregio. De nieuwe sluis is 500 m lang, 70 m breed en 18 m diep en wordt daarmee de grootste zeesluis van de wereld!

In januari 2016 is gestart met de bouw en eind 2019 is de nieuwe zeesluis beschikbaar voor de scheepvaart.


Port of Amsterdam is ervan overtuigd dat de toegang tot de haven altijd beter kan: slimmer, sneller en schoner. De nieuwe sluis, groter, breder en getijonafhankelijk zorgt ervoor dat de nieuwe generatie schepen de Amsterdamse haven kan bereiken. De havenregio wordt hiermee beter bereikbaar voor alle schepen waardoor de economie in de metropoolregio kan groeien. En dat biedt kansen voor bedrijven en organisaties.Opmerkelijke feiten over de Amsterdamse regio

  1. Een stad op pootjes, de stad wordt ondersteund door 11 miljoen houten palen in de losse en modderige grond.
  2. Meer fietsen dan inwoners, meer dan 881.000 fietsen.
  3. Er zijn maar liefst 1.281 bruggen in Amsterdam, meer dan Venetie.
  4. Beurs van Berlage is de oudste effectenbeurs ter wereld.
  5. Toeristen nemen de stad over, meer dan 20 miljoen per jaar. 
  6. Amsterdam is 's werelds grootste leverancier van bacon.