luchttalent.nlinfratalent.eucitytalent.nlVacature plaatsen

Vier arbeidsmarkttrends voor 2016

door: Matty van den Berg
31 december 2015

Een blik in het werkveld

De arbeidsmarkt blijft zich ontwikkelen. Met Watertalent en Luchttalent komen wij met zowel de werkgever als werkzoekende in contact en zijn hierdoor op de hoogte van de laatste trends. Ik neem je graag mee in de belangrijkste arbeidsmarkttrends in de haven, luchtvaart en industrie.1. Niet dé baan, maar stapelen van banen

In de haven  en industrie wordt veel werkgelegenheid op een flexibele manier ingezet. De trend zal zijn dat werknemers op projectbasis gaan werken en externen als zzp-ers. Je kunt je voorbereiden hierop door eens niet na te denken over dé baan, maar over uiteenlopende soorten opdrachten die jij interessant vindt om te doen. Misschien start jij wel met de groeiende trend om verschillende banen ‘te stapelen’.  Het is in ieder geval ook een goede manier om je professioneel te  ontwikkelen.


2. Recruiters weten meer dan je lief is

Als je solliciteert stuur je als bijlage natuurlijk je cv nog steeds mee. Maar je belangrijkste wapenfeiten of blunders staan op je online cv genaamd Google. Doe eens een check via  Google-search en bekijk hoe positief je naar  voren komt. Een eigen website in je cv te vermelden is een manier dat dit als eerste wordt gevonden. Als je bewust bent dat toekomstige recruiters vrijwel alles bekijken wat jij op social media plaatst ga je daar ongetwijfeld wat selectiever mee om.


3. Jobcraften – boetseer je baan

Als mensen ontevreden zijn op hun werk kiezen zij er vaak voor om gelijk maar iets heel anders te gaan doen. Dat is vaak ‘maar alles anders is vaak ook niet alles’. ‘Jobcraften’ betekent vrij vertaald ‘werk boetseren’. Iedereen heeft een bepaalde ruimte om binnen de eigen baan het werk aan te passen. Belangrijk is om te weten wat je echt leuk vindt en waar je goed in bent. Maak dit kenbaar en houd hierbij ook rekening met de doelstellingen die je werkgever heeft.


4. Gebruik je eigen ‘via-via’ kanaal

Veel bedrijven hebben een beleid om een aanbreng fee uit  te keren aan een medewerker die een  goede sollicitant aanbrengt. Vaak is het toch nog zo dat een kennis van een medewerker via een werving en selectiebureau naar binnen komt. Als je op zoek bent naar een baan, check wie je direct of indirect kent die bij dat bedrijf werkt. Je komt vaak sneller door de sollicitatieprocedure heen als je door een medewerker geïntroduceerd wordt.

Heb je nog toevoegingen? Laat het ons weten op Facebook,  Twitter of LinkedIn.

Maak er een succesvol 2016 van!

 

Matty van den Berg

Oprichter Watertalent & Luchttalent

  • De belangrijkste arbeidsmarkttrends in de haven en industrie:

    De belangrijkste arbeidsmarkttrends in de haven en industrie:
  • Vier arbeidsmarkttrends voor 2016

    Vier arbeidsmarkttrends voor 2016
  • Vier arbeidsmarkttrends voor 2016

    Vier arbeidsmarkttrends voor 2016