Laden
In het kort

Als kapitein in de binnenvaart houd je van je avontuurlijke baan en je vindt het niet erg om een of twee weken van huis te zijn. Jij bepaalt het beleid en je bent eindverantwoordelijk voor de inzet van de bemanning, de administratie en bedrijfsvoering. Je houdt het overzicht over alle werkzaamheden die je uitvoert volgens milieu- en veiligheidsvoorschriften. Al die verschillende taken maakt het elke dag weer anders.

Je hebt kennis over alle Europese vaarwateren en de hele logistieke keten. Veiligheid staat voorop: jij zorgt aan boord voor een veilige werkomgeving, voor zowel je bemanning als voor jezelf. Ladingen worden door jou en je team veilig vervoert, geladen en gelost. Je draagt graag verantwoording en bent stressbestendig. Aan boord wordt er volcontinue, semicontinu of in dagvaart gevaren en gewerkt. De binnenvaart is een moderne sector en gaat met de tijd mee. Steeds meer schepen zijn duurzaam. Ook jij vindt het belangrijk om hier aandacht aan te besteden.

Voor wie?

Kapitein binnenvaart (niveau 4) - bol

Je wordt heel breed opgeleid waarbij je goed wordt klaargestoomd op het ondernemerschap.

De opleiding start met de matrozenvaardigheden en een stage. In de hele opleiding Kapitein binnenvaart heb je drie vaarstages. In je tweede leerjaar spelen ondernemingsvaardigheden een grote rol in je vakkenpakket. In het derde leerjaar heb je te maken met stage en het theoretische gedeelte van de opleiding. In het vierde leerjaar werk je zelfstandig of met klasgenoten aan een project. Je benadert het bedrijfsleven, netwerkt en kijkt naar duurzaamheid. Hoe wil je innoveren in de binnenvaart? De laatste stage is een walstage en kies je waar je interesses liggen. Wil je een walstage lopen bij het bedrijfsleven om te leren hoe efficiënt de logistieke keten werkt, een boekhouding voert of weten wat er allemaal bij komt kijken op het gebied van personeelszaken? Dan kan dat ook. De opleiding leidt niet alleen op voor kapitein in de binnenvaart maar ook voor walfuncties in de logistieke sector.

Tijdens je eerste en derde jaar van je opleiding loop je een half jaar stage op een binnenvaartschip. In het vierde (laatste) jaar loop je een half jaar stage in een walfunctie.

Een deel van je opleiding breng je door aan boord van onze opleidingsschepen en je oefent op de binnenvaartsimulator. Om hierna door te stromen naar een hbo-opleiding krijg je het keuzedeel hbo.Wat kun je worden?

Na het behalen van het diploma ben je (een beginnend) kapitein binnenvaart. Je kunt je eigen bedrijf opzetten want je hebt ook je ondernemingsvaardigheden. Je kunt ook gaan varen op een vracht- of containerschip, tankschip of een passagiersschip.

 Je kunt doorgroeien naar een rol als zelfstandig kapitein/eigenaar van een binnenvaartschip en eventueel je bedrijf uitbouwen naar meerdere schepen.

Komt er een moment dat je iets anders wilt? Geen probleem. Je bent breed opgeleid. Daarom kun je ook kiezen voor een baan aan de wal, waarvoor je dezelfde vaardigheden nodig hebt. Wat dacht je van een leidinggevende functie bij een rederij of scheepsverzekeringsmaatschappij? Hier kun je bemanning inplannen of alles rondom de lading regelen: het plannen van het laden en lossen, het verzorgen van douanepapieren of de verzekering regelen.

Wil je nog niet werken maar verder leren? Dat kan! Na het behalen van je diploma Kapitein binnenvaart kun je ook doorstromen naar een hbo- opleiding in de maritieme of logistieke keten bij Rotterdam Mainport Institute.

Wil je deelnemen? Laat 't weten!
Trainingsdata bepalen we in overleg
Wil je deelnemen? Laat 't weten!
Trainingsdata bepalen we in overleg
Ik wil reserveren
Liever even bellen?
STC Group
0104486000
Andere trainingen van STC mbo college
Stuurman alle schepen zeevaart (niveau 4) - bol

image

Werktuigkundige alle schepen (niveau 4) - bol

image

Operationeel onderhoudstechnicus (niveau 3) - bbl

image

Treinmachinist (niveau 3) - bol-bbl

image