Laden

Werktuigkundige alle schepen (niveau 4) - bol

De eerste twee jaar krijg je een gezamenlijk basisdeel. Hier leer je alles over varen op zee, krijg je de basis van de nautische (aan dek) en technische (machinekamer) vaardigheden onder de knie. Na dit basisdeel kies je de specialisatie die het best bij je past.


Opleidingsduur

4 jaar

Plaats

STC mbo college - locatie Katwijk

STC mbo college - locatie Lloydstraat

STC-HanzeMaritiem - Zwolle


School

STC mbo college

Lees over school

Vestiging

Zuidstraat 135A,Katwijk (ZH)

Bekijk op kaart

Vestiging

Lloydstraat 300,Rotterdam

Bekijk op kaart

Vestiging

Mozartlaan 15,Zwolle

Bekijk op kaart


Beroepen

Scheepswerktuigkundige

Werktuigbouwkundige

In het kort
Je houdt niet van een 9 tot 5 baan en komt op hele mooie plekken op de wereld. Dankzij jouw kennis weet je aan boord van een schip alle technische installaties zoals motoren, generatoren, pompen, koelers en filters goed te bedienen, te controleren en te onderhouden. Je moet dus specialistische kennis en vaardigheden bezitten om alle werkzaamheden zelf uit te voeren. Bij een storing kun je geen onderhoudsmonteur of servicebedrijf bellen. Jij houdt van avontuur en deze uitdagende baan past precies bij je.

Jij werkt vooral op grote schepen en jouw vaargebied is over heel de wereld. De machinekamer heeft geen geheimen voor jou. Jij weet wat je moet doen bij de hoofdmotoren, de drinkwaterinstallaties en de installaties voor het opwekken van energie. Er wachten nog veel mooie uitdagingen op jou!
Wat ga je leren?

Tijdens deze bol-opleiding ga je vijf dagen per week naar school. Je wordt goed voorbereid op de taken van een werktuigkundige. Tijdens je opleiding oefen je zoveel mogelijk in de praktijk. Dit doe je tijdens de vaarweek op ons opleidingsschip en tijdens je stages. Voordat je echt de zee opgaat, oefen je op verschillende simulatoren. Je brengt een deel van je tijd door in de machinekamer, het lassen- / bankwerkenlokaal en het NauTech.

Omdat theorie ook belangrijk is, krijg je tijdens je opleiding vakken als Voortstuwing, Hulpsystemen, Elektrotechniek, Navigatie, Manoeuvreren, Meteo en Stabiliteit van schepen, . Je krijgt les van ervaren vakdocenten. Zij hebben allemaal aan boord van een schip gewerkt en weten uit eigen ervaring hoe het is om in de maritieme wereld te werken.

Wat kun je worden?

Bij het behalen van je diploma Maritiem officier alle schepen technisch krijg je een dubbele vaarbevoegdheid: een duale aanvangsvaarbevoegdheid nautisch en technisch. Hiermee mag je dus de wachten op de brug EN machinekamer lopen. Verder heb je met dit diploma een mono specialisatie technisch waarin jouw doorgroeimogelijkheden liggen. 

Met het diploma Maritiem officier alle schepen technisch kun je als werktuigkundige gaan varen op alle typen schepen in de zeevaart, waterbouw of visserij. Bijvoorbeeld een zware ladingschip, een tanker, een zeesleper, een hopper, een trawler of een cruiseschip. Je kunt dus alle kanten in de zeevaart op!

Je kunt aan boord doorgroeien tot hoofdwerktuigkundige. Je hebt dan de eindverantwoording over de machinekamer en alle techniek op het schip.
Na het behalen van je diploma kun je ook doorstuderen op het hbo. Zo kun je bijvoorbeeld naar de versnelde opleiding hbo Maritiem Officier of een andere hbo-opleiding volgen (bijv. hbo Werktuigkunde of hbo Watermanagement).

STC mbo college - locatie Katwijk

Bekijk school

3 Vestigingen

STC mbo college - locatie Katwijk

Zuidstraat 135A
Katwijk (ZH)

STC mbo college - locatie Lloydstraat

Lloydstraat 300
Rotterdam

STC-HanzeMaritiem - Zwolle

Mozartlaan 15
Zwolle

Meer informatie
Voor meer informatie of direct aanmelden klik je op de onderstaande button. 
Andere opleidingen van STC mbo college
Elektrotechniek+ | mbo niveau 4 (BOL/BBL)

image

Stuurman alle schepen zeevaart (niveau 4) - bol

image