Laden

Bouwkunde voltijd

Ben je geïnteresseerd in hoe gebouwen worden ontworpen en gebouwd? Dan kun je met de opleiding Bouwkunde als aankomend bouwkundig ingenieur vele kanten op.


Niveau

HBO

Opleidingsduur

4 jaar

Plaats

Academieplein

RDM Rotterdam


School

Hogeschool Rotterdam

Lees over school

Vestiging

G.J de Jonghweg 4-6,Rotterdam

Bekijk op kaart

Vestiging

RDM-kade 59,Rotterdam

Bekijk op kaart


Beroepen

Bouwbegeleider

Werkvoorbereider

In het kort

Bouwkunde is een breed vakgebied, je kunt er vele interessante beroepen in uitoefenen. Traditioneel leidt de opleiding Bouwkunde op voor beroepen bij architectenbureaus en bij aannemers, waarbij het gaat om het voorbereiden en uitvoeren van projecten. Er is een grote variëteit in projecten: woningen, kantoren, scholen en winkelcentra.

Daarnaast kan je aan de slag bij de projectontwikkelaar, de constructeur, de bouwfysisch adviseur (klimaat, akoestiek en duurzaamheid); maar ook functies bij tal van andere adviesbureaus (kosten, organisatie, projectmanagement) en verschillende functies bij woningcorporaties die grote aantallen woningen beheren en hierbij veel lastige vraagstukken op het gebied van stadsvernieuwing tegenkomen.

Al deze beroepen hebben gemeen dat je een goede bouwkundige basis moet hebben. Je moet technische tekeningen kunnen maken en lezen, kennis hebben van constructies, kennis hebben van bouwsystemen en materialen, kennis hebben van bouwfysica, kunnen organiseren, onderzoeken, samenwerken en leiding geven. Ook moet je een goed oog hebben voor de actualiteit en welke rol je daar als bouwkundig expert in kunt spelen.

Bouwkundig specialisten zijn vooral praktische mensen. Ze beschikken over ruimtelijk inzicht en technische vaardigheden, kunnen een probleem analyseren en oplossen en vraagstukken vanuit verschillende standpunten benaderen. 

Beroepen
Bouwkunde is een breed vakgebied, je kunt er allerlei interessante beroepen mee uitoefenen. Traditioneel leidt de opleiding Bouwkunde op voor beroepen bij architectenbureaus en in de aannemerij: het voorbereiden en bouwen van projecten. Daarnaast kan je aan de slag bij de constructeur, de projectontwikkelaar, de bouwfysisch adviseur (warmte, isolatie en duurzaamheid), bij tal van andere adviesbureaus en functies bij woningcorporaties.
Doorstuderen
Na het behalen van je bachelordiploma kun je ervoor kiezen om door te studeren door bijvoorbeeld de master Architectuur of master Stedenbouw aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst te volgen of verder te studeren aan een (technische) universiteit, zoals de TU Delft. 

Academieplein

Bekijk school

2 Vestigingen

Academieplein

G.J de Jonghweg 4-6
Rotterdam

RDM Rotterdam

RDM-kade 59
Rotterdam

Meer informatie
Voor meer informatie over deze opleiding kun je klikken op 'aanmelden'.