Laden

Chemie voltijd

Chemie is onderzoeken, ontdekken en experimenteren. Het toepassen van veiligheid, het maken van nieuwe producten en analyseren van stoffen. Maar ook onderzoek doen naar alledaagse producten.


Niveau

HBO

Opleidingsduur

4 jaar

Plaats

Academieplein


School

Hogeschool Rotterdam

Lees over school

Vestiging

G.J de Jonghweg 4-6,Rotterdam

Bekijk op kaart


Beroepen

Quality Control Engineer

Chemicus

Laboratory Technician

In het kort

Je bent onderzoekend en vernieuwend. Nieuwsgierig en enthousiast. Scheikunde staat bij jou op één. Je werkt nauwkeurig en bent bereid om maatschappelijke vraagstukken om te zetten in chemische oplossingen.

Als chemisch ingenieur ben je breed inzetbaar en werk je met (geautomatiseerde) hightech apparatuur. Je werkt op een laboratorium aan de verbetering van productieprocessen of ontwikkelt juist nieuwe stoffen. Daarnaast heb je als chemisch ingenieur ook te maken met het verbeteren en ontwikkelen van nieuwe analysemethoden om bijvoorbeeld effecten van medicijnen gemakkelijker aan te kunnen tonen. Dit met als doel om steeds duurzamere stoffen, die kwalitatief beter zijn, te produceren en te analyseren. Je werkt aan onderzoeken die maatschappelijk relevant en noodzakelijk zijn voor een betere gezondheid en toekomst.  Werken doe je zelfstandig en in teamverband. Hierbij zijn doorzettingsvermogen en sociale vaardigheden een must. Je kunt na je studie als chemisch ingenieur ook in een adviserende of leidinggevende functie  terechtkomen.

Vanuit de Rotterdamse zeehaven sta je direct in verbinding met de petrochemie, met veel werkgelegenheid voor chemici. Daarnaast kun je werken in de voedings- en levensmiddelenindustrie, polymeerindustrie, bij geneesmiddelenfabrikanten, ziekenhuizen, onderzoeksinstituten en diverse milieulaboratoria. De beroepsmogelijkheden met Chemie zijn groot en zeer divers. Na je afstuderen zit je goed. De Vereniging voor de Nederlandse Chemische Industrie voorspelt namelijk al geruime tijd een groeiend tekort aan specialisten in de chemie. Werkgevers zijn onder andere: Shell, Unilever, NFI, TNO, DSM, AkzoNobel en Erasmus MC.

Mogelijke beroepen:

  • Productontwikkelaar
  • Researchmedewerker
  • Apparaattechnicus
  • Quality Control medewerker
Doorstuderen

Indien je de opleiding Chemie goed hebt doorlopen en je wilt je verder specialiseren en verdiepen in de chemie, dan kun je een vervolgstudie gaan doen aan de universiteit. Vaak kom je in aanmerking voor een verkort programma, waardoor je je mastergraad binnen twee jaar kan behalen. Elke universiteit heeft haar eigen specialisme(s), zoals:

  • Universiteit van Amsterdam: analytisch/fysische chemie
  • Universiteit van Leiden: organische chemie
  • Universiteit van Nijmegen: organische chemie en chemometrie
  • Technische Universiteit Delft: scheikundige technologie, organische chemie en colloïdchemie

Academieplein

Bekijk school

Vestiging

Academieplein

G.J de Jonghweg 4-6

Rotterdam

Meer informatie
Voor meer informatie over deze opleiding klik je op de knop 'aanmelden'.